Welke Makita bladblazer of bladzuiger past bij mij?
De accu bladblazers van Makita staan hoog aangeschreven. Dankzij de accu ben je wendbaar, kun je overal te werk gaan en heb je geen last van vieze uitlaatgassen. Maar welke bladblazer past het beste bij jou? We nemen je mee in alle verschillende mogelijkheden.
In brief
-
Blaaskracht: Hier lees je in de tabel hoeveel kracht je nodig hebt
- Zuigfunctie: Zuigt de bladeren op en verkleind ze middels de hakselmessen. Scheelt schoonmaakwerk. Onmisbaar als je minder mobiel bent.
- Uithoudinsvermogen: Zorg niet alleen voor genoeg accucapaciteit, zorgo ook voor je eigen energie. Werk ergonomisch en draag persoonlijke beschermingsmiddelen.
- LXT 18 V: Een slimme keus als je op zoek bent naar een lichte bladblazer voor een kleine tuin en middelgrote bladeren wilt blazen.
- 2x LXT 18 V: Gemaakt voor een wat grotere tuin, en grotere, eventueel natte bladeren. Fijn als je al meerdere LXT 18 V accu’s hebt.
- XGT 40 V Max: Op zoek naar een krachtige bladblazer zonder stroomkabel of benzine? Kies dan een XGT 40 V Max bladblazer. Hiermee blaas je grote natte bladeren met gemak weg.
- PDC Connect: Een flink terrein blazen? Lang door werken? Dat moet je werken met een ruggedragen accu of bladblazer.
Bladblazer kiezen: waar moet je op letten?
Om de juiste machine te kiezen, moet je met de volgende punten rekening houden:
Blaasvermogen en kracht
De kracht of het blaasvermogen van een bladblazer wordt op verschillende manieren uitgedrukt. Het luchtvolume, de luchtsnelheid en de blaaskracht vormen samen de kracht van de machine.
Air volume
Luchtvolume duidt aan hoeveel kubieke meter lucht er wordt verplaatst per uur. Het luchtvolume is bepalend voor hoe makkelijk, maar ook hoeveel bladeren de bladblazer tegelijkertijd kan verplaatsen.
- Voor een kleine tuin is 200 m³/uur tot 500 m³/uur meer dan voldoende.
- Voor een groter oppervlakte en wat zwaardere bladen raden we vanaf 700 m³/uur aan.
- Een flink terrein blazen vol met natte grote bladeren? Dan ben je op zoek naar een echte krachtpatser met meer dan 1000 m³/uur.
Luchtsnelheid
De luchtsnelheid hangt samen met luchtvolume, maar verschilt per machine. De luchtsnelheid wordt namelijk ook bepaald door de dikte van de mond. Als het luchtvolume hetzelfde blijft en de mond van de machine kleiner is, is de luchtsnelheid hoger. Zo kun je met relatief weinig luchtvolume alsnog veel luchtsnelheid creëren.
- Met een kleine tuin is tussen de 50 m/s en 60 m/s voldoende.
- Bij een grotere tuin raden we tussen de 60 m/s en 70 m/s aan.
- Moet je binnen no-time hele velden bij elkaar blazen? Dan ben je op zoek naar een echte snelheidsduivel van boven de 80 m/s. Dat is bijna 300 kilometer per uur!
Blaaskracht
Blaaskracht wordt uitgedrukt in Newton (N). Dit is een combinatie van het luchtvolume en de luchtsnelheid. Hierdoor geeft de blaaskracht een goed beeld van hoe krachtig je machine echt is.
- Tot 15 N is genoeg om kleine tot middelgrote bladeren te blazen.
- Moet je veel grote bladeren wegblazen, dan kun je het beste kiezen voor een bladblazer tussen de 15 en 20 Newton.
- Wil je onverslaanbaar zijn? Ga dan voor een bladblazer met meer dan 20 Newton.
Zuigfunctie
Sommige machines kunnen niet alleen blazen, maar ook zuigen. Daardoor hoef je niet of nauwelijks te harken. Je wisselt gemakkelijk tussen blazen en zuigen met een schakelaar. Sommigen hoef je niet eens om te bouwen! Wil je ook graag bladeren kunnen opzuigen? Let dan op het volgende.
Inhoud bladvangzak
Alles wat wordt opgezogen komt terecht in de bladvangzak. Hoe groter de bladvangzak, hoe langer je door kunt gaan zonder je lading te moeten lossen.
Houd er rekening mee dat het alles wordt verkleind door middel van hakselmessen. Deze vlijmscherpe messen draaien met de motor mee en hakken het puin in kleine stukjes. Daardoor neemt het afval minder ruimte in beslag in de bladvangzak, maar ook uiteindelijk in de container.
Uithoudingsvermogen van de machine en jou
Wanneer de accu van een machine leeg is, vervang je de lege accu met een volle accu. Helaas werkt dit niet zo bij mensen. Daarom is het belangrijk om niet alleen zuinig om te gaan met de energie van de accu, maar ook met je eigen energie. Zorg er dus voor dat je ergonomisch en verantwoord te werk gaat. Dan gaat jouw eigen accu ook langer mee.
Decibel
Hoewel accu bladblazers de meest stille bladblazers zijn, produceren ze nog steeds veel geluid. Let daarom goed op het aantal decibel dat de machine genereert. Vanaf 85 dB ben je als werknemer namelijk verplicht om gehoorbescherming te dragen.
De meeste Makita bladblazers zitten onder deze geluidsgrens. Toch raden we aan om altijd gehoorbescherming te dragen tijdens het werken met deze bladblazers.
Gewicht
Ook in dit opzicht zijn accu bladblazers een verbetering ten opzichte van brandstof bladblazers. Ze zijn veel lichter dan hun benzineslurpende voorgangers. Toch is het verstandig om naar het gewicht te kijken. Wil je bijvoorbeeld een opzetstuk gebruiken om dakgoten schoon te blazen, of andere moeilijk te bereiken plekken? Dan telt elke kilo.
Wil je het gewicht in je handen maximaal beperken? Kies dan voor een ruggedragen bladblazer of een ruggedragen accusysteem.
Ruggedragen
Sommige bladblazers kun je dragen op je rug. Dit zijn dan vaak de krachtigere machines. Het grootste gedeelte van het apparaat draag je dan op de rug door middel van een soort rugzak. Ideaal als je een grote oppervlakte moet gaan schoonblazen. Ook zijn er ruggedragen accu systemen. Daar kun je jouw handgedragen bladblazer vaak aan vastmaken om lichter te werken. Over ruggedragen accu’s lees je meer onder het kopje “PDC Connect".
Accucapaciteit
Klaar om uren aan de slag te gaan? Zorg er dan voor dat je machine ook uren vooruit kan! Bladblazers verbruiken veel energie. Daarom raden we aan om accu’s te gebruiken met een hoge capaciteit. Dat kan je zien aan het aantal amp-uur (Ah). Hoe meer Ah, hoe hoger de capaciteit. Je kunt natuurlijk ook met een paar reserve accu’s te werk gaan. De totale werktijd is erg afhankelijk van hoe hard de machine blaast. Gelukkig kun je bij Makita bladblazers het aantal toeren regelen.
Toerenregeling
Het is niet handig om altijd op vol vermogen te draaien. Niet alleen voor de accuduur, maar ook als je de laatste hoopjes bij elkaar wilt blazen. Anders blaas je alles weg en kun je weer opnieuw beginnen. Afhankelijk van de machine kun je wisselen tussen toeren met een normale schakelaar, een draaischakelaar of digitaal.
Reguliere Makita accu’s of toch ruggedragen?
Bij Makita kun je kiezen uit verschillende accuplatformen voor jouw bladblazer. Over het algemeen is de vuistregel: meer voltage zorgt voor meer kracht. Echter zijn er meerdere factoren om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld gewicht en formaat.
LXT 18 V
Dit is het meest voorkomende accuplatform. De lichtere, instapmodellen werken op een LXT 18 V accu. Hierbij heb je wel de keuze tussen gewone bladblazers en bladblazers met zuigfunctie. Wanneer je een simpele bladblazer nodig hebt en al LXT 18 V accu's hebt, kun je het beste kiezen voor een bladblazer die op dit accuplatform aansluit. Dit platform is ook interessant als je maar één LXT 18 V accu hebt.
Handig als je al een LXT 18 V accu hebt
Scherp geprijsd
Niet zo krachtig als andere bladblazers
LXT 2x18 V
Er zijn machines die werken op twee LXT 18 V accu's. Hierdoor wordt de kracht en capaciteit van beide accu's gecombineerd. Dit betekent dat je met 36 volt werkt, meer kracht dus in vergelijking met een enkele LXT 18 V accu. Het is ook mogelijk om met verschillende groottes te werken. Alleen houdt de machine de capaciteit van de kleinste accu aan. Bij deze machines is het niet mogelijk om met maar één accu te werken. Deze bladblazers zijn ideaal voor mensen die wat meer kracht willen en al beschikken over meerdere LXT 18 V accu's.
Ideaal als je meerdere LXT 18 V Accu’s hebt
Werkt op 36 volt
Twee accu’s nodig
XGT 40 V Max
Dit platform heeft nog meer kracht dan LXT 2x18 V, maar dan met een enkele accu. Het vervangt 230 V en brandstof. De XGT 40 V Max levert dezelfde kracht die je gewend bent van een stekker of benzine, maar dan zonder kabel of uitlaatgassen. Dit is een logische keuze voor mensen die op zoek zijn naar veel kracht voor een middelgrote tuin. Een XGT 40 V Max accu past ook op veel andere Makita machines.
Werken met enkele accu van hoge voltage
Net zo krachtig als 230 V of benzine
Niet zo ergonomisch als PDC Connect
PDC Conncect
Makita heeft ook ruggedragen accu’s. Je draagt ze als rugzak en ze hebben een enorme capaciteit. Deze accu’s hebben een ConnectX aansluiting. Je sluit de ruggedragen accu dan aan op de machine met een kabel. Enkele bladblazers hebben standaard een ConnectX aansluiting. Bladblazers zonder ConnectX aansluiting kun je ook aansluiten op ruggedragen accu's, door middel van een adapter. Let wel op: sommige PDC Connect bladblazers werken alleen met bepaalde ruggedragen accu’s. Dit staat altijd beschreven in de productomschrijving.
Ergonomisch werken
Zeer hoge capaciteit
Hoog gewicht
Huidige ruggedragen accu’s
PDC01
Dit model is een weerbestendig accustation. Hier passen vier losse LXT 18 V accu’s in. Zorg wel dat je accu’s gebruikt van dezelfde capaciteit. Doe je dit niet, dan ziet hij iedere accu als degene van de laagste capaciteit.
PDC1200
Dit een accu van 36 volt met 33,5 Ah. Ter vergelijking: de grootste XGT 40 V Max accu heeft een capaciteit van 8 Ah. Dat is dus 4x meer capaciteit! De PDC1200 is aan te sluiten op alle 36 V connect modellen. Door middel van optionele adapters ook aan te sluiten op verschillende XGT 40 V of LXT 2x18 V machines.
PDC1500
Dit kun je wel de accu der accu’s noemen. In deze rugzak is een 40 V Max accu verwerkt van 43,55 Ah. Dat is bijna 5,5x meer capaciteit dan de grootste XGT 40 V Max 8 Ah accu. Je gebruikt de PDC1500 direct op PDC Connect machines, of met adapters op XGT 40 V of LXT 2x18 V machines.
De juiste bladblazer gevonden?
Of heb je nog geen keus kunnen maken? Onze Makita specialisten staan voor je klaar. Bel, mail of Whatsapp ons voor het beste vrijblijvende advies.
Contact
Habraken 1199c
5507 TB Veldhoven
E: info@en.mtools.nl
T: 085-0160737
Ma.-do. 9.00-17.00 uur
Vr. 9.00-16.30 uur